Runde 1. Finessenes dag!

 

Første runde av Nordisk mesterskap for jenter må betegnes som en suksessfull sådan for de norske farger, som scoret 5,5 poeng av 8 mulige. Det ble spilt mye kampsjakk, og noen av de vakreste finessene kom fra Norges hender. Vi skal ta en nærmere titt på hva som hendte med hver enkelt spiller!

 

Erle – Hildur Berglind Johannsdottir (-), Island                          = 1-0

Erles motstander var en ung, talentfull Islending på bare 9 år. Åpningen tegnet til å bli av den rolige sorten, da Hildur valgte å innby til det hypersolide berliner – forsvaret. MEN; Erle er en vaskeekte angrepsspiller, og valgte en mer kompromissløs variant, hvor hun tidlig fikk fart på brikkene. Da motstanderen gjorde en feil, utnyttet Erle dette på en eksemplarisk måte, og vant en bonde. Noen trekk senere satte den unge islending så bort en hel offiser, som Erle takket og bukket for. Tilslutt oppstod en stilling hvor Erle hadde mange lovende muligheter, men den vakre matten hun fant var både effektiv og studieartet. En sterk innledning av Erle!

 

Raksha – Hrund Hauksdottir (1155), Island                                             = 1-0

Som Erle, er Raksha også angrepsspiller. De som ikke kjenner Rakshas spillestil veldig godt ville kanskje tro at hun er av den mer rolige typen, da hennes innledende spill var solid. Imidlertid tok det ikke lang tid før man så Rakshas sanne natur. Bøndene seilte fremover på brettet, og offiserene startet sin marsj mot den svarte majestet. Riktig nok hadde svart god kontroll på de hvite feltene, men som Raksha demonstrerte, var hvits kontroll over de svarte feltene langt mer betydelig. Under sterkt press, tillot Rakshas islandske motstander en mildt sagt ubehagelig en passant, og matt fulgte snart etter. Flott angrepsspill av Raksha!

 

Maren - Geirthrudur Anna Gudmundsdottir (1600), Island                  = 1-0

Maren sto for første rundes lengste parti. MEN; enda viktigere, hun sto for den vakreste finessen av dem alle!! Åpningen var en fransk winawer, en meget komplisert åpning, hvor hvit har dårligst bondestruktur, men et sterkt løperpar. Maren spilte aggressivt, men hennes motstander satte opp et godt forsvar. Etter en rekke offisersbytter, satt man igjen med et sluttspill hvor svarts springer burde være vel så sterk som den hvite løper. Svart fikk initiativet, og vant snart en bonde. Men Maren kjempet på, og fikk etter hvert liv i brikkene. Hennes løper ble med ett en mektig ressurs, og bønder startet å falle på svarts kongefløy. Det var da det lot til at Maren hadde spilt bort en lovende stilling, at hun fant rundens vakreste poeng. Hun tillot rett og slett motstanderen å få ny dronning, for så å matte henne med sine fremskutte bønder. Vakkert!

 

Ulker Gasanova (1470), Island – Marianne                                              = 0-1

Har du lyst til å spille accelerert drage? Lurer du på hvorfor det sies at løperparet er så viktig? Sjekk Mariannes parti, og du vil bli overbevist! Mariannes motstander, Gasanova, tillot et tidlig Sg4-utfall fra Mariannes hånd, som resulterte i at svart kunne sikre seg løperparet. Derfra og ut viste Marianne upåklagelig teknikk. I beste drage - stil fikk hun fart på brikkene, og den evig sterke svartfeltsløperen regjerte i diagonalen h8-a1. Tilslutt var det faktisk nettopp drageløperen som avgjorde, da Marianne fikk inn en fin kvalitetsgevinst. Islandske Gasanova kjempet på, men til ingen nytte, da Marianne viste seg dødelig effektiv. En instruktiv seier, og flott start for Marianne!

 

Herborg Hansen (1710), Færøyene – Line                                                = 1-0

Line fikk det dessverre veldig tøft i dag, da hun gikk hodestups inn i en ekkel åpningsfelle. Etter å ha unngått trekkgjentakelse tidlig i åpningen, mistet hun fort en kvalitet. Mange ville kanskje mistet helt motet i en slik situasjon, men det var imponerende å se hvordan Line kjempet på. Faktisk var Lines parti et av de som varte lengst! Den færøyske spiller virket å ha bra kontroll hele veien, men Line satte i alle fall opp et så seigt forsvar som mulig. Line valgte tilslutt å kaste inn håndkleet da hun ikke kunne unngå store materielle tap. En tung start resultatmessig for Line, men spillemessig bør det gi selvtillit og inspirasjon å klare å kjempe så godt i motvind!

 

Elsa Maria Thorfinnsdottir (1781), Island – Katrine                   = 0-1

Katrine fikk en tilsynelatende enkel dag på jobben i dag. Men ser det ikke enkelt ut når Magnus vinner også? Bak resultatet ligger det ofte mer enn hva øyet kan se. Det jeg vil fremheve ved Katrines seier i dag, er hennes tøffe åpningsspill. Selv om det ifølge Katrine selv er teori, skal man være tøff for å spille såpass aktivt som hun gjør i åpningen. Katrine fikk, som Marianne, bevist at løperparet er en viktig ressurs. Hvits poeng med åpningen er å ødelegge svarts struktur, men Katrines aktivitet mer enn kompenserte for dette. Noen unøyaktigheter fra hvit, og vår kvinne sto allerede helt fantastisk. Det hele endte med en islandsk offisersbukk, men da var allerede Katrines stilling så altfor overveldende. Flott start for Katrine!

 

 

Magdalena Bator (1869), Sverige – Lisbeth                                              = 1-0

Som Line gjorde det, fikk også Lisbeth en tung start. Trolig spilte Lisbeth litt for passivt i åpningen, og etter hennes De8 fikk hvit en overveldende stilling, materielt så vel som i form av aktivitet. Det kunne et øyeblikk se ut til at hvit ville få visse problemer med springeren på c7, men den sterke svenske gjorde (dessverre!) ingen feil. I en ellers vanskelig stilling bukket Lisbeth tilslutt en offiser, hvorpå hun valgte å gi opp. En kjedelig start for Lisbeth, men hun møtte en meget sterk spiller, og har garantert mer å komme med i kommende runder!

 

Louise Højen (1512), Danmark – Evy                                            = ½ - ½

Dette partiet startet som en rolig caro-kann. Midtspillet som oppstod var meget komplisert, da det var vanskelig for noen av spillerne å finne gode planer. Hvit valgte å gi bort løperparet hun hadde skaffet seg i fordel, for å demme opp for Evy’s e5-brudd. Evy virket likevel å få fint spill med press mot sentrum, etter sitt tematiske c5-brudd. Den danske representant klarte imidlertid å motstå det verste presset, og da det igjen oppstod en komplisert stilling, med like sjanser, ble spillerne enige om fredspiperøyking. Mitt tips er at Evy valgte denne utveien for å spare på kreftene, slik at vi i morgen får se vill kampsjakk fra hennes hånd!

 

For bilder fra første runde, sjekk Harald Hansens lenke: http://picasaweb.google.co.uk/haraldrh

 

Kjetil Aleksander Lie