Dag 2. Godt spill, dårlig uttelling!

 

Andre dag av Nordisk mesterskap for jenter ble meget spennende, med norske spillere innblandet i dramatiske vendinger, så vel som tetstriden i hver klasse. Av spennende ingredienser fikk vi et velspilt norsk møte i yngste klasse, samt et meget spennende toppoppgjør i øverste klasse. Det spilles generelt imponerende sjakk, og det hele lover godt for norsk jentesjakks fremtid! La oss se nærmere på hver enkelt spillers dag nr. 2 på jobben!

 

Erle!

Runde 2: Seier med hvit mot Raksha Rathan (1224), Norge.

Runde 3: Seier med svart mot Sara Traber Olsen (1172), Færøyene.

Erle fortsatte i dag sitt sterke spill fra første dag, og det første offer ble hennes gode venninne, Raksha Rathan. Det spennende lokaloppgjøret startet med en aggressiv pirc, hvor Erle tidlig gikk til angrep. Raksha kom under press, og overså Erles flotte trekk e5!, som vant en offiser på instruktiv måte. Raksha forsøkte å kjempe seg tilbake, men Erle spilte dødelig effektivt, og etter et par flotte vendinger, måtte Raksha strekke våpen. Runde 3 ble nok en interessant åpning, hvor Erle spilte en litt uvanlig siciliansk variant. Hennes motstander var tydelig ikke kjent med åpningen, og Erle utnyttet den færøyske spillers tvilsomme spill på flott vis. Den hvite majestet ble stående mildt sagt utrygt på dronningfløyen, og Erles styrker sirklet seg sakte, men sikkert, inn mot det endelige nådestøtet. Hvit hadde bedre forsvarsmuligheter, men da hun tilslutt gikk rett i en matt, var stillingen likevel håpløs. Erles spill så langt har vært aggressivt, imponerende og bunnsolid. En god kombinasjon! J

 

Raksha!

Runde 2: Tap med svart mot Erle Andrea Marki Hansen (1208), Norway.

Runde 3: Remis med hvit mot Louise Segerfelt (1215), Sverige.

Rakshas første motstander var altså Erle. Fra tidligere oppgjør hadde Raksha den beste scoren, men i dag kom hun aldri riktig i gang med sin pirc-åpning. Det tilsynelatende normale …b5-trekket hennes var faktisk allerede et tapstrekk, og selv om Raksha gjorde gode forsøk på å komme tilbake, var det til ingen nytte. Erle var i det umulige hjørnet i dag. Runde 3 ble mer oppløftende for Raksha, som denne gang viste prov på god posisjonsforståelse. Raksha fikk tidlig full kontroll over det viktige d4-feltet, foran svarts isolerte bonde, og hadde en fin fordel. Hennes motstander spilte imidlertid også solid, og da Raksha mistet kontrollen over d4-feltet, var svensken raskt frempå med å bli kvitt sin isolerte bonde. Stillingen som så oppstod var ganske lik, men rett etterpå ga Raksha Sverige muligheten til å ta hele poenget. Da Louise misset sin mulighet, var det imidlertid ikke mye igjen å spille på, og man ble enige om remis. En litt vanskelig dag for Raksha i dag, men generelt viser hun veldig god forståelse, og da kommer poengene etter hvert!

 

Maren!

Runde 2: Remis med svart mot Angelina Fransson (1644), Sverige.

Runde 3: Remis med hvit mot Linda Åstrøm (1684), Sverige.

Marens uttelling i dag var dessverre ikke optimal. I andre runde mot Angelina Fransson fra Sverige, hadde hun utvilsomt mer inne. Sverige gikk hardt ut av startblokkene, og spilte trolig litt for ambisiøst, da hun føk på med kongefløybøndene. Maren taklet dette fint, og fikk sterkt spill mot den hvite majestet. Imidlertid kjempet svensken seg tilbake, da Maren spilte litt unøyaktig, og i sluttstillingen, da man inngikk remis, er det vanskelig å si hvem som står best. Runde 3 kunne også gitt bedre uttelling, selv om Maren kom vanskelig ut av åpningen. Marens styrke er nok helt klart midtspillet, og litt ekstra åpningsstudier hadde nok gitt et byks frem ratingmessig. Igjen klarte hun i alle fall å snu en vanskelig situasjon til en lovende stilling i løpet av midtspillet, og da man kom over i et dobbelt tårnsluttspill, hadde Maren en flott mulighet til å avgjøre partiet, ved å doble på 7-raden. Hun ble imidlertid litt for fokusert på ikke å miste b-bonden, og etter dette var remis uunngåelig. Lovende takter fra Maren, som har hatt mer inne en resultatene tilsier!

 

Marianne!

Runde 2: Seier med hvit mot Johanna Bjorg Johannsdottir (1617), Island.

Runde 3: Tap med svart mot Erika Uusitupa (1643), Finland.

Som Maren, var også Marianne svært uheldig med uttellingen i dag. Dagens første parti var en fin seier i en standard siciliansk, hvor Marianne gikk aggressivt til verks. Hennes motstander fikk trøbbel med kongen i sentrum, og før hun rakk å rokere, sikret Marianne seg løperparet og et sterkt initiativ. Marianne fortsatte aggressiviteten, og skaffet seg på flott vis en offiser mot to bønder. Marianne var usikker på om sluttspillet var vunnet hele veien, men trolig var det det, og tilslutt fikk hun inn en fin avviklingskombinasjon som tvang motstanderen til å gi seg. Tredje runde så også meget lovende ut fra åpningen, hvor Marianne fikk en dragevariant i sicliansk med et ekstra tempo. Faktisk kunne Marianne sikret seg en kvalitet mer, men da hun misset denne muligheten, fikk hun et komplisert sluttspill. Fast bestemt på å vinne, presset Marianne trolig for hardt på i sluttspillet, og mistet tilslutt hele poenget. Trist for Marianne, men uansett et godt tegn at hun ønsker så sterkt å vinne. Det lover godt for fremtiden!

 

Line!

Runde 2: Seier med hvit mot Louise Højen (1512), Danmark.

Runde 3: Remis med svart mot Elsa Maria Thorfinnsdottir, (1781), Island.

Line fikk inn en fin åpning i dagens første runde, og fikk tidlig initiativet. Hennes motstander forsøkte som best hun kunne å skape litt aktivitet, men prisen hun måtte betale var en svært svak bondestruktur. I en klart bedre stilling for Line, bukket så motstanderen en offiser, hvorpå Line hadde full kontroll over begivenhetene, og vant på overbevisende vis. Dagens andre parti ble mer komplisert. Hvit fikk en liten fordel fra åpningen, men Line skaffet seg raskt aktivt spill med sitt løperpar. På et tidspunkt ble nok Line litt for overivrig, og mistet en bonde. MEN; like etter kjempet hun seg tilbake, da hennes motstander ble tvunget til å gi bort en kvalitet. Plutselig var Line i førersetet! Islendingens løper var imidlertid en potensiell fare, og ga henne en viss kompensasjon. I sluttstillingen var nok stillingen rimelig i balanse. En god dag for Line, som har vist solide takter!

 

Lisbeth!

Remis med hvit mot Tinna Kristin Finnbogadottir (1669), Island.

Tap med svart mot Louise Højen (1512), Danmark.

Lisbeth fikk virkelig fart på brikkene i dagens første parti. Åpningen var riktignok veldig solid, med tidlig damebytte. Tilsynelatende kunne det vært et problem for Lisbeth å miste rokaderetten, men i denne varianten står kongen trygt på c2, og i tillegg virker Lisbeth å ha en forkjærlighet for ”kongen i sentrum”. Springere på randen var ikke springere i sanden for Lisbeth i dag, da hun raskt førte dem vakkert inn i sentrums forviklinger. Med strålende posisjonsspill, opparbeidet Lisbeth seg en ubestridelig fordel, med løperpar intakt, samt en bonde ekstra. Imidlertid virket Lisbeth å se litt spøkelser, og valgte å tilby remis i en klart bedre stilling. Litt synd, men godt spilt! Dagens siste parti ble dessverre ikke fullt så lystelig for Lisbeth, som fikk en lei åpning, med en svak bonde på d4. Dessverre ble det enda verre da Lisbeth bukket en kvalitet, og etter dette fikk hun aldri muligheten til å kjempe seg tilbake. Som med Maren, later det til at Lisbeths største styrke er midtspillet, og hun har nok også klart mest å hente på å lære mer på åpninger!

 

Katrine!

Runde 2: Seier med hvit mot Herborg Hansen (1710), Færøyene

Runde 3: Remis med svart mot Inna Agrest (2180), Sverige

Katrine har revolusjonert sitt åpningsrepertoar i denne turneringen, ved å gå for 1.e4, som hun sjelden har spilt før. Mot Herborg Hansen hadde hun en plan for åpningen, men plutselig glemte hun å spille et trekk, og måtte over i en åpning hun ikke var forberedt på. Fornuftig nok valgte Katrine da å spille rolig. I midstpillet som oppstod hadde svart riktignok løperparet, men bonden på d5 var et stort problem for Lb7, og Katrine fikk en fin blokade i sentrum. Etter hvert jobbet de hvite offiserene seg inn mot svarts kongefløy, og selv om det var noe tidlig for svart å gi opp da hun gjorde det, var stillingen rimelig trøstesløs. Runde 3 så turneringens to beste spillere i et kaotisk oppgjør. Katrine kom godt fra åpningen mot sterke Inna Agrest, og kontrollerte sentrumsbegivenhetene fullstendig. Å spille en slik stilling med hvit er ingen enkel oppgift, og etter hvert fikk Katrine et meget betydelig overtak. Presset på defensiven, tillot svensken en fin kombinasjon, som sikret Katrine avgjørende fordel. Imidlertid brukte Katrine mye tid, og like før tidskontrollen fikk svensken inn en evig sjakk Katrine ikke kunne gå ut av. Dermed remis, og fortsatt stor spenning i øverste gruppe. Remisen føltes nok som et lite tap for Katrine, som hadde fortjent hele poenget!

 

Evy!

Runde 2: Tapte med hvit mot Elsa Maria Thorfinnsdottir, (1781), Island.

Runde 3: Remis med svart mot Tinna Kristin Finnbogadottir (1669), Island.

Evy’s første parti i dag startet bra, da hun fikk en fin versjon av sin faste stonewall-oppstilling. Imidlertid ble hun på et tidspunkt litt overivrig, og ble tvunget til å gi bort dama. Det store spørsmålet var likevel hvorvidt dette virkelig var noen krise. Svart hadde store problemer med å få ut sine offiserer, og kompensasjonen var i høyeste grad reell. På et tidspunkt fikk også Evy en gylden mulighet til et sterkt angrep, men da hun misset denne muligheten gikk det dessverre raskt nedoverbakke. Et spennende parti, hvor Evy hadde mer inne. Tredje runde ble nesten en kopi av Evy’s førsterundeåpning, da hvit igjen byttet av på d5 i caro-kann. Denne gang fikk imidlertid Evy litt større problemer, da hvit fikk sterk kontroll over e5-feltet. Motspillet kom likevel, og igjen i form av c5-bruddet. I en uklar stilling, hvor Evy har løperparet, mens hennes motstander har sterk kontroll over e5, ble kombattantene enige om å røyke fredspipe. Litt synd, da stillingen fortjente å bli utforsket. Evy spiller fornuftig og god sjakk, og med litt mer killerinstinkt har hun helt klart MASSE å hente!

 

 

 

Kjetil Aleksander Lie – imponert lagleder!