Her kommer Kristan Trygstads 3. og siste artikkel fra Landsturneringen 2023 – denne gang Mikroputtklassen. T
Tusen takk til Kristian for denne artikkelserien – med mange sjakkommentarer av stor verdi for 1911Us yngre spillere!
Landsturneringen 2023 – del III
Her kommer siste rapport fra Landsturneringen som akkurat ble ferdigspilt i Valhall. Denne gangen går vi gjennom 1911U-deltakernes innsats i mikroputtklassen. Gjennom skolesjakken har 1911U fått mange nye barn i denne klassen de siste årene, og mange av dem er ivrige BGP-spillere. En del av disse barna deltok i Landsturneringen i år, alle for første gang.
I de yngste klassene er det naturligvis viktigst at NM-uka fylles med gode opplevelser. Det er både vanlig og naturlig at sjakken går opp og ned, og sånn var det for mange av 1911U-barna også. Alle spilte mange gode trekk, og alle hadde noen trekk de angret på. Men inntrykket fra sidelinjen er også at alle spilte bedre sjakk mot slutten av Landsturneringen enn i begynnelsen. Når det kommer i tillegg til hygge og moro underveis, har NM-uka vært vellykket.
Mikroputt
I år var første gang Landsturneringen hadde en egen Mikroputtklasse, med barn født i 2014 og senere. Tidligere har alle de yngste barna spilt sammen i Miniputtklassen. Dragulf og 1911U hadde flest deltakere, med fem barn hver. 1911U stilte med (i alfabetisk rekkefølge etter fornavn): Casper Valderhaug, Edvard Giæver-Berge, Even Jåtog Trygstad, Tamaya Tuseth og Tian Tuseth.
Det ble spilt veldig mye god sjakk i mikroputtklassen. Samtidig er det klart at overgangen fra å spille Barnas Grand Prix til å spille i samme lokale som flere hundre voksne sjakkspillere kan bli stor. Dette ble løst på eksemplarisk vis av de to rutinerte, vennlige og hjelpsomme turneringslederne Anniken Vestby og Bendik Østbye Johannessen som loste barna gjennom turneringen på eksemplarisk vis. Anniken fikk i tillegg tatt masse fine bilder som ligger tilgjengelig på SjakkTromsøs facebooksider.
Mikroputtklassen ble vunnet av Michael Mortensen fra Dragulf foran klubbkameraten William Olsen. Alle våre deltakere spilte god sjakk og bidro godt til at det ble en fin sjakkuke. Den av våre som til slutt endte øverst på tabellen, var Casper Valderhaug. Casper har gjort det skarpt i flere turneringer tidligere, og det var ingen overraskelse at han slo godt fra seg i Landsturneringen. Han presset motstanderne til å gjøre feil, plukket poeng jevnt og trutt og endte til slutt på seks poeng og en fin fjerdeplass.
I sjuende runde fant Casper en fin taktisk vending mot sterke Adrian Banerjee, som også spilte godt i denne turneringen.
Banerjee-Valderhaug
I en italiensk åpning kan det se ut til at hvit har fått en liten fordel med mer terreng i sentrum. Casper fant imidlertid en sterk fortsettelse som viser at svart har mer enn nok motspill i stillingen. 16.-exd4 Dette byttet virker umiddelbart litt rart siden hvit nå får to sterke sentrumsbønder, men Casper har sett langt. 17. exd4 – d5 utnytter at det svarte tårnet og den hvite dronningen står overfor hverandre i e-linja. Casper er klar til å ofre dronningen! 18. Lxd5 – Dxd5 19. exd5 – Txe2 20. dxc6 – Lxc6 Casper har vunnet tilbake dronningen med minst likt spill. Det svarte tårnet er aktivt på e2 og gir hvit noen problemer som Adrian ikke helt klarer å løse. 21. Td2 – Lxf3 Casper hadde full kontroll på variantene i dette partiet og så at han vant offiser. Det hvite tårnet henger, derfor rekker ikke Adrian å slå løperen tilbake. 22. Txe2 – Lxe2 og Casper vant en offiser og etter hvert også partiet.
Even spilte også en god turnering med mange fine partier og endte også på seks poeng og en delt fjerdeplass (sjetteplass på kvalitet). Han startet og avsluttet sterkt. Midt i turneringen gikk det litt tråere, men i femte runde spilte han et velspilt og interessant parti mot Maxy Dolek som endte på tredjeplass.
Even i dyp konsentrasjon (Foto Thor F. Kvakkestad)
Dolek – Jåtog Trygstad
Etter et litt optimistisk kongetrekk fra Maxy i midtspillet har Even presset hvit en stund, men Maxy har forsvart seg godt. Stillingen er i balanse, og her fant Even ut at tiden var inne for å avvikle til remis. 27.-Lxg3 28. Kxg3 – Se4+ 29. Sxe4 dxe4 Man skal alltid tenke seg om minst to ganger før man bytter av til et bondesluttspill. Grunnen til det er at stillingene kan forandre karakter uten andre offiserer på brettet enn kongene. Med en gang virker det kanskje rart at Even frivillig går inn i et bondesluttspill hvor han ender med en dobbeltbonde i e-linja, men han hadde sett at den hvite kongen ikke har noen vei inn i den svarte stillingen. 30. Kf2 – Ke7 31. a4 – Kd7 32. h4 Maxy prøver en finte. Hvis svart tar bonden, 32.-gxh4 går hvit og tar bonden tilbake med kongen, samtidig som han har fått en vei inn i den svarte stillingen. Even lot seg imidlertid ikke lure og spilte 32.-Kc7. Noen få trekk senere tok Maxy og Even remis i denne stillingen hvor ingen av dem kommer videre. Remispartier – og sluttspill – trenger ikke være kjedelige.

Casper (foran, stående) og Even (bak, sittende) med de svarte brikkene, mens Lauritz (miniputt) er bortom for å se hvordan det går med klubbkameratene. Foto: Thor F. Kvakkestad
Tian begynner ikke på skolen før til høsten, men har allerede etablert seg som en sterk BGP-spiller. I NM viste han at han også er moden for dette nivået og endte på knallsterke fem poeng, selv med et tap i siste runde. Tian viser fremgang hver eneste turnering han spiller, og han er en farlig motstander for alle, selv om flere av motstanderne er tre år eldre. En av de som ble matt av Tian var sterke Anton Bae, som vant suverent den siste BGP-turneringen som ble spilt før Landsturneringen.
Bae-Tuseth
Dette var et spennende parti hvor hvit og svart rokerte til hver sin side, og hvor begge satset på angrep mot motstanderens konge. Anton har paralysert den svarte kongen, men Tian finner en fin måte å få fart på brikkene sine på. 21.-e4 Tian åpner opp for løperen på h8. En av fordelene med løpere er at de virker fra lang avstand. Som vi snart skal se, får løperen en avgjørende rolle i avslutningen av partiet selv om den står gjemt i hjørnet av brettet. 22. d6 Anton pleier å være en sterk taktiker, men akkurat denne gangen var han ikke helt på høyden. Svart har en avgjørende trussel i stillingen, så Tian trenger ikke ta hensyn til at tårnet henger. Anton skulle ha spilt 22. La3 isteden. Nå lar ikke Tian seg be to ganger. 22.-Txb2+ 23. Ka1 – Txb4 24. Td4 – Lxd4 matt
Tamaya har også vist at hun er en sterk BGP-spiller, og hun har blant annet vunnet en BGP-turnering på Gjøvik i vår. Hun spilte en fin Landsturnering, hvor hun møtte sterk motstand og bet godt fra seg. Mot Selmer Lorentzen viste Tamaya at hun er en giftig angrepsspiller.
Lorentzen-Tuseth
Med svart har Tamaya spilt seg til et fint initiativ. Hun har mer aktive brikker og en tryggere kongestilling. Selv om hun leder med to bønder, er det derfor riktig å avslå hvits tilbud om å bytte tårn og heller spille på angrep. Tamaya gjør alt riktig i fortsettelsen. 23.-Tc2 vinner et tempo ved å true den hvite springeren. 24. Td3 Sh5 sterkt spilt. Tamaya har sett at springeren har et godt felt på f4. 25. Dg4 – Da6 Igjen riktig valg. Tamaya vil ikke bytte dronninger, og hun har sett at dronningen kan bli med i spillet via f1. Her spiller svart virkelig over hele brettet. 26. Te3 – Df1 Den svarte dronningen blir med i angrepet, og hvit er sjanseløs. 27. Dg1 – Txf2+ 28. Dxf2 – Dxf2+ 29. Kh1 – Sg3 matt
Edvard spilte også godt i Valhall. Han fikk en tøff start, men mistet aldri humøret, og han spilte seg fint opp underveis i turneringen. Med gode smil uansett resultat og stadig bedre spill i turneringen er Edvard en veldig god representant for det gamle helter kaller gentlemansklubben 1911. Vi gleder oss til fortsettelsen og tar med et effektivt angrep fra sjuende runde.
Giæver-Berge – Bergquist
Edvard vant tidlig en offiser i dette partiet, men han ga seg ikke med det og satset alt på et angrep på den svarte kongen. For øyeblikket ser kongestillingen trygg ut, men Edvard tvang fram en åpning av h-linja med 10. h5 Her burde nok svart ha spilt 10.-Ld5 for å utnytte at hvits dronning og tårn står i den samme diagonalen. Men Patrick så ikke faren og spilte 10.- gxh5. Ofte er det en god idé å prøve å beholde bøndene foran kongen. Det er sjelden det er verdt å ødelegge kongestillingen bare i bytte for en bonde. Edvard spilte 11. De4 som truer matt på h7. Resten av partiet er ikke tilgjengelig på nett, men mye tyder på at svart ikke så hvits trussel, slik at Edvard fikk sjansen til å matte med 12. Dxh7. Fint angrepsspill!
***
Nesten alle partiene fra Mikroputtklassen kan dere finne her Norwegian Championship 2023 | Clono Mikroputt • Round 9 • lichess.org
De som har lyst til å se bilder fra turneringen, finner massevis på facebooksidene SjakkTromsø og Sjakk-NM. Thor F. Kvakkestad (Dragulf) har også lagt ut mange fine bilder her https://1drv.ms/f/s!Ahk42C5pGqVFjO9PqdkDa9q3wn0LiQ