Her kommer den andre av tre artikler Landsturneringen 2023 fra 1911U-trener Kristian Trygstad. Denne gang kommenterer han Miniputtklassen:
Landsturneringen 2023 – del II
Vi fortsetter rapporteringen fra Landsturneringen som akkurat ble ferdigspilt i Valhall. Denne gangen går vi gjennom 1911U-deltakernes innsats i miniputtklassen.
I de yngste klassene er det naturligvis viktigst at NM-uka fylles med gode opplevelser. Det er både vanlig og naturlig at sjakken går opp og ned, og sånn var det for mange av 1911U-barna også. Alle spilte mange gode trekk, og alle hadde noen trekk de angret på. Men inntrykket fra sidelinjen er også at nesten alle spilte bedre sjakk mot slutten av Landsturneringen enn i begynnelsen. Når det kommer i tillegg til hygge og moro underveis, har NM-uka vært vellykket.
Miniputt
Vi hadde to deltakere i miniputtklassen, Lauritz Nissen Hellerud og Eirik Finborud Reigstad. Begge to er erfarne og sterke spillere som blant annet deltok på Kringsjå skoles vinnerlag i NM for barneskolelag i vår.
Denne gangen var det Lauritz som spilte best, og han gjorde sine saker virkelig bra. Til slutt endte han på en imponerende delt andreplass med sju poeng på ni runder, og han endte på bronseplassen med minst mulige margin. Denne pallplassen er imponerende, for miniputtklassen var veldig sterk i år. Det ser man for eksempel ved at svært gode sjakkspillere havnet et stykke ned på resultatlista, og vi bakspillerne er sikre på at mange erfarne voksenspillere hadde slitt med å ta poeng i denne klassen.
Seierspallen i miniputtklassen. Lauritz til høyre (Foto: Bernt Christian Hellerud)
Vinner av miniputtklassen ble Fredrik Elsness som suste gjennom turneringen med 8,5 poeng på de ni rundene. Dette var en fortjent seier. Fredrik jobber hardt og godt med sjakken, og denne gangen var han rett og slett bedre enn de andre. Men som vi skal se, var Lauritz langt ifra sjanseløs i deres innbyrdes oppgjør.
Elsness-Hellerud
Fredrik fikk raskt en fordel i partiet, men Lauritz forsvarte seg godt, og de har kommet inn i et sluttspill hvor Fredrik presser, men hvor Lauritz hadde sjansen til å holde balansen. Det klarte han dessverre ikke, og det er fullt forståelig. Noe av det vanskeligste i sluttspill er å vite når man skal spille aktivt (og eventuelt ofre brikker) og når man skal satse alt på passivt forsvar. Lauritz prøvde å sette opp en festning ved å spille 23.-Ld8 fulgt av b7-b6, men Fredrik fant en måte å bryte gjennom på. Denne gangen skulle svart isteden ha forsøkt aktivt forsvar.
23.- h6 først trenger den svarte kongen luft, så svart kan aktivisere tårnet på f8 uten å gå sekkematt. Trekket legger også en liten felle. Hvis Fredrik forsøker å vinne b7-bonden med 24. Tc7, kommer faktisk svart best ut etter 24.-Ld8. Etter 25. Tcxb7 vinner Lauritz en kvalitet etter 25.-Lxb6 som samtidig dekker det svarte tårnet på a7. Spiller hvit isteden 25. Tbxc7, kan svart først spille 25.-Ta1+ før han plukker med seg tårnet på c7. Derfor er det naturlig at hvit starter med å forbedre kongeplasseringen med 24. Kg2 som truer Tc7 siden hvit nå unngår sjakken på a1. Da får imidlertid svart motspill ved å ofre b-bonden og aktivisere tårnene. 24.-Te8 25. Tc7 – Ta2 Hvis hvit tar bonden på b7, spiller svart Tee2. Da vinner svart tilbake den hvite f-bonden, og de svarte tårnene er perfekt plassert. Det er også den svarte løperen som dekker den viktige bonden på g7 samtidig som den hindrer den hvite springeren i å delta i spillet. Dermed står antakelig svart bedre. Hvis hvit skal unngå dette, trenger han et tårn i forsvar, men etter 26. Tc1 kan svart spille 26.-Te7, og stillingen er i balanse. Dessverre så ikke Lauritz denne muligheten.
Alle overser et eller annet i løpet av en sjakkturnering, og i de andre partiene så Lauritz omtrent alt som kunne sees. I sjette runde spant han et flott mattnett rundt den svarte kongen.
Hellerud-Bhirud
Svart trodde kanskje at han hadde motsjanser i dette sluttspillet, men Lauritz har sett at den svarte kongen er i fare. 31. h4 truer g4-g5 matt! Hvis svart tar springeren 31.-Txf6 spiller hvit 32. g5+ som vinner tårnet. Svart forsøkte å dekke matten med 31.-g5, men ga opp etter 32. Sg8+ fordi han blir matt etter 32.-Kg6 33. h5.
Lauritz i dyp konsentrasjon (Foto: Thor F Kvakkestad)
Eirik har ved flere anledninger vist at han har mye sjakk inne, blant annet på tirsdagstreningene hvor han stort sett er en av de som løser oppgaver raskest og riktigst. I Landsturneringen satt imidlertid poengene litt lengre inne. Noen gode stillinger endte dessverre med et halv- eller helpoeng mindre enn de kunne ha gjort, men det positive er at Eirik fikk disse gode stillingene mot sterk motstand. Neste gang er sjansen god for at de gode stillingene omsettes til poeng, og da er Eirik tilbake helt i toppen. Avslutningen nedenfor er et eksempel på Eiriks gode teknikk når spillet flyter som det skal.
Stafseth-Reigstad
Eirik leder med en bonde i springersluttspillet, men han må spille nøyaktig for å vinne. Jo flere bønder som byttes av, jo nærmere kommer hvit remisen han ønsker seg. 34.- Kd5 Sterkt spilt. Eirik aktiviserer kongen, begrenser den hvite kongens muligheter og dekker springeren på c4 så den kan passe på bonden på a5. Mer kan man ikke forlange av et trekk. Hvit forsøker nå å gjøre et par bondetrekk på kongefløyen, for å se om Eirik flytter vekk offiserene sine, men Eirik lar seg ikke lure. 35. h3 – h6 36. g3 – g6 37. Sd4 og hvit mister tålmodigheten. Den hvite stillingen var nok tapt, men springeren hørte hjemme på b3, hvor den siktet seg inn mot den svarte bonden på a5. Nå har Eirik en måte å komme videre på, som han benytter seg av. 37.- Sb2+ 38. Ke3 – Sxa4 39. Sb3 – Sc5 Dette vinner, men her hadde Eirik faktisk et enda sterkere trekk, nemlig 39.-Sb2 40. Sxa5 – Sc4+ som bytter av springerne med et vunnet bondesluttspill. 40. Sxa5 – b3 Med en vunnet stilling for svart. Hvit klarer ikke å stanse b-bonden samtidig som han hindrer svarts konge i å plukke de hvite bøndene på kongefløyen. Modent spilt!
Eirik i fint driv (Foto: SjakkTromsø)
***
Flere av partiene fra Miniputtklassen kan dere finne her Norwegian Championship 2023 | Clono Miniputt • Round 9 • lichess.org
De som har lyst til å se bilder fra turneringen, finner massevis på facebooksidene SjakkTromsø og Sjakk-NM. Thor F. Kvakkestad (Dragulf) har også lagt ut mange fine bilder her https://1drv.ms/f/s!Ahk42C5pGqVFjO9PqdkDa9q3wn0LiQ