Vår trener Kristian Trygstad, som selvsagt også er pappa til Even, har skrevet en artikkel om Lilleputtklassen i Landsturneringen, med fokus på 1911U-spillernes innsats. Senere kommer det en artikkel om de andre aldersbestemte klassene der det deltok 1911U-spillere. Følg med! Her Kristians første artikkel:
Landsturneringen 2023 – del I
Landsturneringen i 2023 er akkurat ferdig, etter et flott gjennomført arrangement i Valhall i Oslo. 1911U hadde flere deltakere i de aldersbestemte klassene, og alle bidro med godt spill og godt humør.

Mye moro under Landsturneringen! Her spiller Thomas (i blå skjorte) og Lauritz Nissen Hellerud (i rød skjorte) et uhøytidelig treningsparti, mens Eskil Briseid (til v) og Eirik Reigstad (bak) følger med. Foto: Bernt Christian Hellerud
En landsturnering består av mye mer enn sjakk. Mellom rundene er det godt med tid til å være med venner fra klubben, og til å få nye venner fra alle kanter av landet. I tillegg er det mange sidearrangementer som gir en god, sosial ramme om turneringen.

Kringsjågutta fikk sjansen til å møte Rustad sjakklubb i pratelagsjakken (foto Bernt Christian Hellerud)
Samtidig er sjakken navet i landsturneringen, og vi har sett nærmere på hvordan våre deltakere bidro til sjakkfesten i de tre yngste klassene. Vi nevner også at flere av de litt mer erfarne 1911U-spillerne spilte godt i de eldre klassene. Aleksander Lindbøl og Max Dahl viste seg godt fram i kandidatklassen, mens jentetrenerne våre, Emilie Lazareva (klasse 3) og Elma Selvik (kadett A), spilte mange fine partier. Vi tar også med at en annen av trenerne våre, Jens H. Kjølberg ble nummer fire i mesterklassen en hårsbredd bak pallen.
Lilleputt
Vi hadde fem deltakere i Lilleputtklassen. Denne gangen var det Thomas Nissen Hellerud som fikk spillet til å svinge. Thomas har lenge vist gode takter, og han var en viktig brikke på Kringsjå skoles vinnerlag i NM for barneskolelag i sommer. Denne gangen endte han på en knallsterk femteplass som ga han 118 (!) ratingpoeng i sekken, samtidig som han gjorde forhåndsrangeringen til skamme. Thomas spilte strålende sjakk underveis, med en fin blanding av modent posisjonsspill og taktiske vendinger. Avslutningen nedenfor ga ham Anna Elisabeth Westerlunds sølvmedalje i kåringen av de peneste partiene som ble spilt i Lilleputtklassen i årets turnering.
Nissen Hellerud – Minh Brattgjerd
I et komplisert midtspill finner Thomas en knusende fortsettelse 17. Txe7!! Hvit bryter seg gjennom det svarte forsvaret. 17.-Txe7 18. Txe7! – Kxe7 19. Sfxd5+! Thomas’ poeng. Hvit vinner nå materiell på grunn av gaffelen på kongen og dronningen og bindingen av springeren på f6. 19.- cxd5 20. Sxd5+ Legg merke til at svart kunne ha slått springeren med sin springer på f6, om den ikke hadde vært bundet av løperen på g5. Hvits brikker samarbeider godt! 20.- Kd8 21. Sxc7 – Kxc7 22. Df4+ Den siste finessen. Hvit sjakker til seg den svarte løperen på f5 også. Dette så Thomas (senest) da han ofret tårnet på e7 i det 17. trekket, og han førte partiet sikkert til seier etter hvert.
En annen som fikk fart på brikkene i NM, var Eskil Reikvam Briseid. Eskil har trent godt i lang tid nå, og fikk god uttelling for det i Valhall. I tredje runde utnyttet han et øyeblikks nøling fra sterke Frederik Nordahl.
Briseid-Nordahl
Frederik Nordahl er en skummel angrepsspiller, men vi går inn i partiet på et tidspunkt hvor Eskil har stilt han overfor mer posisjonelle utfordringer. Hvits plan er å plante en springer på kremfeltet c5. Der tar den kontroll over viktige felter, samtidig som den dominerer svarts løper på c8, som risikerer å ende opp med å stange i egne, fastlåste bønder. Derfor er det viktig at svart spiller c6-c5 for å få motspill. Bonden kan ikke slås uten at svart vinner tilbake bonden på b2. Denne gangen var imidlertid ikke Frederik helt på høyden, og det utnytter Eskil effektivt. 17.-Lb7 18. Sc5 – Lc8 Svart ønsker å spille 19.-Tb5 for å jage hvits springer tilbake, men Eskil går ikke med på det. 19. c3 – Tb5 20. b4 Hvit har nå tatt kontroll over de svarte feltene på dronningfløyen. Et viktig poeng er at den svarte løperen aldri kan bidra til å kjempe om kontrollen over disse feltene. I en vanskelig stilling forsøkte svart å få motspill, men Eskil var på høyden. 20.-Lb7 21. a4 og det svarte tårnet var fanget. Svart forsøkte 21.-Txc5 men etter 22. bxc5 var hvit kvalitet over samtidig som den svarte løperen fortsatt sliter med å finne noe å gjøre. Eskil førte partiet sikkert til seier.
Magnus Kimsås endte på samme poengsum som Eskil. Magnus er en god spiller og tapte bare ett parti, men det ble kanskje litt for mange remiser denne gangen. Noen ganger er det imidlertid vanskelig å få uttelling for godt spill, og sisterunden er kanskje et tegn på at det løsner før neste turnering?
Kimsås – Krämer
Vi går inn i partiet i et spennende midtspill, hvor svart har mistet rokaden, men bare trenger noen få trekk for å få kontroll på stillingen sin. Svart ble imidlertid litt for utålmodig, noe Magnus vet å straffe. 16.- Kg7 17. Txe7! Utnytter bindingen i den lange diagonalen. Magnus vinner en viktig bonde og vinner samtidig tid fordi svart må rygge med hvitfeltsløperen. 17.-Lc8 18. Lc6 – Tb8 19. Lxd5 vinner enda mer tid ved å true på f7. 19.-Tf8 20. Lxf6+ – Kxf6 21. Txa7 og hvit vant greit med tre merbønder på dronningfløyen.
Aksel Johannes Sætnan Valio spilte også en fin turnering, med flere gode partier, og han hadde muligheten til enda flere poeng underveis. I siste runde fikk han inn et effektivt triks i åpningen.
Valio – Wold
Hvit har fått et fint press i åpningen og tvunget svart til de litt unaturlige trekkene Sh5 og g7-g6. Aksel har akkurat spilt 8. e6 som truer innslag på f7 og tårnet på h8. Det beste hadde nok her vært å spille 8.-Sf6 som får springeren tilbake i spill og passer på tårnet på h8. Svart valgte isteden 8.-fxe6 og Aksel lot seg ikke be to ganger. 9. Dxh8 – Df6 10. Dxf6 – Sxf6 og han vant et fint parti.
Sigurd Alsos er en skikkelig humørspiller som kan gjøre det helt store når han får lov til å angripe. På flere treninger har han vist sitt våkne taktiske blikk, og han er alltid klar for et offer. I en så lang og sterk turnering som Landsturneringen, får slike angrepsspillere ofte opp- og nedturer, men kanskje også mest moro av alle spillerne underveis. Vi tar med et eksempel på en opptur, hvor Sigurd finter ut sterke og hardtsatsende Emilian L.B. Bjugn.
Alsos-Bjugn
I et spennende parti har spillerne akkurat byttet tårn på c1. Svarts beste trekk er nå 29.-Ld7, hvor begge spillerne har sjanser. Svart øynet imidlertid muligheten til en dobbelttrussel, men Sigurd hadde svaret klart. 29.-Ld2 30. Sxe6! Hvis svart slår springeren 30.-Txe6, har hvit det sterke 31. Lxf5+ som vinner materiell. Svart kan prøve 31.-Tg6, men hvit spiller 32. Td1 og tar svarts tårn med løperen i neste trekk. Svart prøvde 30.-Lxc1, men etter 31. Kxc1 – g6 hadde Sigurd vunnet materiell, og han vant etter hvert også partiet.
***
Flere av partiene fra Lilleputtklassen kan dere finne her Norwegian Championship 2023 | Clono Lilleputt • Round 9 • lichess.org
De som har lyst til å se bilder fra turneringen, finner massevis på facebooksidene SjakkTromsø og Sjakk-NM.